پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
کد خبر: 316345
۲۸ تیر ۱۳۹۲ - ۰۰:۵۴

خبرگزاری حوزه/ توجه به جایگاه توکل، مفهوم آن و تفاوت آن با توکیل و شاخصه‌های مقربین، از مباحثی است که آیت‌الله گرامی در شرح دعای روز دهم ماه مبارک بیان داشته‌اند.

اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُتَوَكِّلِينَ عَلَيْكَ وَ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْفَائِزِينَ لَدَيْكَ‏ وَ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُقَرَّبِينَ إِلَيْكَ بِإِحْسَانِكَ يَا غَايَةَ الطَّالِبِين‏ «بحارالأنوار ج : 95 ص : 31 ؛ « اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ الْمُتَوَكِّلِينَ عَلَيْكَ وَ اجْعَلْنِي مِنَ الْفَائِزِينَ إِلَيْكَ وَ اجْعَلْنِي مِنَ الْمُقَرَّبِينَ لَدَيْكَ بِإِحْسَانِكَ يَا غَايَةَ الطَّالِبِينَ»»

اى خدا، مرا در اين روز از آنان كه بر تو توكل كنند و نزد تو فوز و سعادت يابند، قرار ده  و مرا از آنان كه مقربان درگاه تو باشند، قرار ده، به حق احسانت اى منتهاى آرزوى طالبان.

*معنای توکل

اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُتَوَكِّلِينَ عَلَيْكَ

خدايا، من را در ماه رمضان از كساني قرار ده كه اهل توكل به تو هستند، «توکل» مقابل «توکیل» است و توکیل به معنی این است که دیگری را وکیل می کنم ؛ اما توکل به معنای این است که من از طرف دیگری وکیلم ؛ پس معنا اینگونه است که من از طرف خدا وکیل هستم تا بدانم که اصل کارها، دردست خداوند است، من به‌عنوان وکالت تو این کارها را انجام می‌دهم و اصل تو هستی، در قرآن وقتی راجع به توکل سخن می‌گوید، در بعض آیات بیان می‌دارد که، خدا وکیل است، در بعض آیات نیز می‌فرماید ما وکیل هستیم و هر یک به اعتبار و جهتی بیان شده است.

البته نباید در فهم معنای توکل به اشتباه افتاد و گمان کرد توکل یعنی دست روی دست گذاشتن، عده‏اى مى‏گفتند: توكّل بر خدا مى‏كنيم، خدا خود روزى رسان است، ما چرا به دنبال كار برويم؟ امام صادق عليه السلام مى‏فرمود: « لَا تَدَعْ طَلَبَ الرِّزْقِ مِنْ حِلِّهِ، فَإِنَّهُ أَعْوَنُ لَكَ عَلَى دِينِكَ، وَ اعْقِلْ رَاحِلَتَكَ وَ تَوَكَّلْ؛اأمالي (طوسي)، ص: 193 » دست از طلب رزق از راه حلال بر نداريد، اين روش، كمك بر دين شماست، مثلاً می‌گویند هميشه شترت را ببند اما توكّل هم بكن (مثل معروف عرب/ اعقل البعير ثمّ توكّل).

توكل مرحوم قاضى

آقاى حاج شيخ عبّاس قوچانى وصىّ مرحوم قاضی، كه مدّت سيزده سال كسب فيوضات از محضر ایشان نموده است می‌گفتند: مرحوم قاضى يك حجره در مسجد كوفه  و يك حجره در مسجد سهله داشت و غالباً در مسجد كوفه و يا مسجد سهله بود، و بسيارى از شبها را در آنجا بيتوته مي‌كرد، و به تهجّد، تلاوت قرآن و شب زنده دارى مي‌گذرانيد و غالباً هم مسافت ميان نجف و كوفه و يا سهله را پياده مى‏پيمود، در بين راه غرق ذكر خدا بود. و گهگاهى هم اين راه را با واگون اسبى كه روى ريل حركت مي‌كرد، ميان كوفه و نجف داير بود طىّ مي‌نمود. و براى رفتن به كوفه كه يكى دو روز ممكن بود به طول انجامد، قند و چاى گذشته از نان و دوغ كه غذاى معمولى او بود، لازم بود.

يكى از شاگردان او كه تازه به او پيوسته بود، حكايت كرد: روزى مرحوم قاضى را ديدم از بازار بزرگ (بازار ساعت) به طرف دروازه كوفه مي‌رود. دانستم: قصد مسجد كوفه را دارد. من مي‌دانستم: او هیچ پولی در جيب ندارد، در شگفت افتادم كه ايشان قند و چاى حتماً لازم دارد، گذشته از اين هم هوا گرم است و پياده رفتن امكان ندارد. ايشان كه با كمال طمأنينه بازار را طىّ مي‌نمود. من هم از پشت سر او مي‌رفتم تا ببينم آخر كار به كجا منتهى مى‏شود؟!

به اواخر بازار كه رسيديم؛ يك مرد عرب كه سر و صورت خود را با چفيّه (كوفيه- دستمال سربند) پيچيده بود و به صورت أعراب بود؛ آمد در مقابل ايشان ایستاد، و يك اسكناس يك دينارى به ايشان داد. مرحوم قاضى روى خود را به عقب برگردانده و به من فرمود: ديدى خداوند قادر است؟!

من بسيار شرمنده شدم، زيرا دانستم از تمام أفكار و خاطرات من، او اطّلاع داشته، و سبب سازى خداوند را بدين گونه به من گوشزد نموده است‏.

*چه کسانی رستگارند

وَ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْفَائِزِينَ لَدَيْكَ

خدايا، مرا از رستگاران قرار ده ؛ نه از اهل شقاوت، این دعای مهمی است؛ رستگاران، نامه اعمال روشنی دارند که وقتی در قیامت  نامه اعمالشان را دریافت می کنند از خوشحالی فریاد می زنند« ُ هاؤُمُ اقْرَؤُا كِتابِيَه‏؛ الحاقه 19» بیایید نامه اعمال مرا بخوانید  

وَ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُقَرَّبِينَ إِلَيْكَ

خدايا، مرا  از مقربين در گاهت قرار بده؛ «مقرّبين» کسانی هستند كه يك سره خود را و جميع شؤون خود و جميع تعلّقات خود را وقف حضرت محبوب نموده‏اند و در مقام انقياد و اطاعت، آنچنان دلباخته، پاكباخته، شيفته و شيداى حضرت حقّ شده‏اند كه اصلًا وجودى براى خود نمى‏بينند، تا بر اساس آن خداى را در مقابل خويش قرار داده، به عبادت بپردازند. اينان از مرتبه و مرحله فعل، اخلاص و ثواب درگذشته‏اند و هيچ مؤثّرى را سواى پروردگار به رسميّت نمى‏شناسند، و هيچ اثرى را بالطّبع به‏ غير از پروردگار نسبت نمى‏دهند.

بِإِحْسَانِكَ يَا غَايَةَ الطَّالِبِين‏

به حق احسانت، خواسته‌هاي من را اجابت كن ؛ اي كسي که غايت طالبين  تويي ! انسان اگر به دنبال مادیات و دیگر امور باشد،  آرام نمی شود مگر زمانی که به  کمال مطلق برسد، که او غایت الغایات است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha